Zaterdag 12 september: Start Mixed Mode Bulletins

Al jáááren (en jáááren) zenden we op zaterdagmorgen bulletins uit in Morse vanaf 10.00 uur en afwisselend in de modes RTTY en PSK31 vanaf 10.30 uur. Tijd voor verandering, vonden we bij de crew maar ook bij onze luisteraars!
Vanwege historische redenen vinden we het belangrijk om de Morse bulletins te blijven uitzenden. Er zijn nog heel veel radiozendamateurs die ontdekken dat Morse heel belangrijk kan zijn in DX-verbindingen. En natuurlijk is het een manier van communiceren waar je (behalve een seinsleutel en een goed gehoor) verder geen extra hulpmiddelen bij nodig hebt.

Ook blijven we bulletins uitzenden in de modes RTTY en PSK31, maar na 10.30 uur willen we buiten deze twee, ook andere modes gaan uitzenden. We hebben het e.e.a. onderzocht en getest en daaruit lijken MT63 en Olivia ook geschikte modes om bulletins mee uit te zenden. Ook denken we aan Slow Scan TV. Niet zozeer voor bulletins, maar meer om eens wat foto’s over te gaan brengen.
Maar tja, als je al deze modes wilt gaan doen komen ze maar eenmaal per 5 weken aan bod en heb je een keer gemist, dan moet je weer 5 weken wachten.

Rob PE1CHL deed daarom de suggestie om meerdere modes tegelijkertijd te gaan uitzenden. Dat is mogelijk als elke mode een andere frequentie(s) gebruikt, die elkaar niet dwars zitten. We starten op 12 september met zo’n Mixed Mode Bulletin en we hebben ook 26 september, 24 oktober en 21 november op onze planning staan.
De modes die we tegelijk gaan uitzenden zijn:
– MT63, bandbreedte 500 Hz, long interleave (MT63 500L)
– RTTY
– PSK31
– Morse, maar alleen voor de callgever.

Wij gebruiken Fldigi om deze modes uit te zenden, maar buiten Fldigi zijn er natuurlijk meer programma’s die deze modes kunnen decoderen. De meeste programma’s hebben een zogenaamde “waterval”. Daarmee kun je zien op welke frequenties verschillende signalen aanwezig zijn. In Fldigi ziet zo’n waterval er tijdens de uitzending van ons Mixed Mode Bulletin er ongeveer uit, zoals in het bijgaand plaatje is aangegeven.
Je ziet in het gebied van 500-1000 Hz de signalen van MT63; daarnaast het morse-signaal (onze callgever) op 1100 Hz; vervolgens de mark- en space-toon van RTTY op 1275 en 1445 Hz en tenslotte de PSK31 toon op 1500 Hz.

Je kunt nu een mode die je wilt ontvangen instellen in je software en bij de meeste programma’s moet je dan een indicator(s) plaatsen op de frequentie(s) die bij deze mode horen. Het kan ook zijn dat je de waterval moet verschuiven, totdat de indicator(s) op de juiste frequenties geplaatst is/zijn.

Wil je alvast proberen of het met jouw software werkt? We hebben een (kort) testbulletin geplaatst op onze download-pagina.

We zijn heel erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met onze Mixed Mode Bulletins. Laat het ons weten via Twitter (@PI4VRZA) of via e-mail pi4vrz@vrza.nl.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.