Op 25 februari 2023: Proefje met CTCSS (toonsquelch)

Zoals jullie weten proberen we zo af en toe eens wat uit, om het voor jullie, als luisteraars, nog leuker te maken om naar onze uitzendingen te luisteren. Het ontstaan van het mixed-mode bulletin is daarvan een voorbeeld. En met succes. Het toepassen van een wat grotere tussenruimte tussen de letters en de woorden in ons morse-bulletin, was daarentegen wat minder succesvol.

Op 25 februari 2023 doen we een proef(je) met de toonsquelch, ook wel ‘Continuous Tone-Coded Squelch System’ (afgekort tot CTCSS) genoemd. We denken dat jullie dat allemaal wel kennen van repeaters.

Bij het spraakgedeelte, zenden we een toon van 77 hertz mee. Dit doen we alleen op 145,225 MHz en op 145,250 MHz.
Als je dus je ontvanger zo instelt, dat de squelch pas ‘open’ gaat bij 77 hertz, dan zal die pas opengaan als onze fone-uitzending begint. Dit hebben we gedaan voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in het ‘kabaal’ van ons mixed-mode uitzending, maar wel graag mee willen luisteren als de fone-uitzending begint. Voor hun scheelt het een hoop werk om steeds de volume-knop open en dicht te moeten draaien en dan tot de ontdekking komen, dat de fone-uitzending al begonnen is.

NB: Als je geen toonsquelch instelt volg je onze hele uitzending. Er verandert dan voor jou dus niets ten opzichte van voorgaande uitzendingen!

Zoals altijd zijn we benieuwd naar reacties: Is het werken met een squelch-toon van 77 Hertz, zinnig of niet?

PS: Met dank aan Joop PA9JOO die ons uiteindelijk op dit idee bracht.

Reacties zijn gesloten.