Zaterdag 20 maart: Weer een multi-mode bulletin met 8PSK

Zaterdag 20 maart is het weer zo ver! Om 10.30 uur is het tijd voor een multi-mode bulletin met deze keer een mode die we nog niet gebruikt hebben, namelijk 8PSK. Dit is een geavanceerde techniek, gebaseerd op BPSK.

Net als bij BPSK wordt ook bij 8PSK informatie verstuurd door de fase van de draaggolf aan te passen. Bij 8PSK worden echter 8 verschillende fasedraaiingen gehanteerd. Ieder symbool vertegenwoordigt dan ook 3 bits. (Zie het plaatje links).

De fasedraaiingen zijn bijvoorbeeld: 0, 45, 90, 135, 180, 225, 270 en 315 graden.

8PSK kennen we al bij bijvoorbeeld het gebruik in EDGE, de “voorloper” van 3G. (Ken je EDGE nog van de letter “E” bovenin je GSM?). EDGE dook nog wel eens op op plaatsen waar nauwelijks 3G dekking was. Kon je toch nog wat doen! In de huidige 4G en  zelfs al 5G wereld, zal EDGE op dit moment op mobiele telefoons nog nauwelijks gebruikt worden.

8PSK is voor ons radiozendamateurs beslist een interessante mode voor het overbrengen van data. Er zijn verschillende vormen van 8PSK, waarbij wij komende zaterdag (20 maart) 8PSK-250F gaan gebruiken. De 250 staat voor de bandbreedte en de F staat voor FEC, de afkorting van Forward Error Correction. Het is dus een mode (met binnen bepaalde grenzen) een fout-correctie. Met 8PSK-250F worden snelheden bereikt van 635 woorden/minuut, hetgeen erop neerkomt dat een BPSK31-bulletin, dat overgezonden kan woorden in 30 minuten, met 8PSK-250F nog geen twee-en-een-halve minuut (!!!) tijd zal vergen.

Gedurende onze uitzending zullen we 8PSK-250F gaan uitzenden op een toon van 1900 Hz. In de onderstaande waterval van FLDigi (de software die we voor de ontvangst aanbevelen) zie je de rode marker hierop ingesteld staan:

Omdat het verzenden van het bulletin slechts iets meer dan 2 minuten tijd in beslag neemt, zullen we tijdens onze uitzending het bulletin een aantal keren herhalen. Dus mocht je bij de eerste uitzending de instellingen nog niet helemaal goed hebben staan, dan krijg je nog een aantal herkansingen om het bulletin goed op het scherm te krijgen.

Van een paar van de makers van FLDigi is ook het programma FLAmp. Dit programma kun je alleen gebruiken in combinatie met FLDigi. Je moet het dus naast FLDigi opstarten. Met dit programma wordt het bulletin ontvangen en als alle data-blokken correct zijn ontvangen, kun je het bulletin als een tekst-bestand wegschrijven op je schijf.

Het is geen probleem om FLAmp al aan het begin van onze multi-mode uitzending op te starten. Er zal niets gebeuren, totdat we om ongeveer 9.45 uur het FLAmp formaat gaan uitzenden. Dan zie je dat er allerlei informatie getoond gaat worden en dat achter “Blocks” (zie de schermprint rechts) het blauwe vlak zich steeds verder gaat vullen. Heb je een paar blokken gemist? Geen enkel probleem! We zenden het FLAmp formaat ook een paar keer uit en de niet-correct ontvangen blokken, zullen dan vast wel ontvangen worden in de herkansingen.

Tot slot:

Het is en blijft een multi-mode bulletin. Dat betekent dat we naast de experimenten met 8PSK ook nog steeds de bulletins uitzenden in de mode MT63, bandbreedte 500 Hz en een long interleave, RTTY in 50 baud op de tonen 1275 Hz en 1445 Hz en ook nog steeds BPSK31 op 1600 Hz met een snelheid van 31,25 baud.

Wil je voor de spannende uitzending van zaterdag 20 maart alvast wat testen om te kijken of de ontvangst gaat lukken, ga dan naar onze download-pagina.

Behalve een volledige uitzending met de modes MT63, RTTY, BPSK31 en 8PSK250F, tref je daar ook testuitzendingen aan in de mode 8PSK1000F, voor zowel “kale” ontvangst in FLDigi als ontvangst in FLAmp.

Heel veel plezier met de voorbereidingen op ons multi-mode bulletin en natuurlijk stellen we – zoals altijd – rapporten over de ontvangst op de verschillende banden en modes bijzonder op prijs.

Voor degenen die nog niet in het bezit zijn van FLDigi en FLAmp: Hierbij de link naar We Transfer: https://wetransfer.com/downloads/fb2e048380a6bcaf953cbedf9824267a20210317204222/a4e6d58a740e6d1e390d9192720c0abb20210317204302/8f5357

Deze link blijft geldig tot 24 maart 2021. Daarna willen wij hem wel op verzoek nog een keer plaatsen.

73, de crew van PI4VRZ/A

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.